Копирайтинг съвети

Бизнес блог – всичко, което трябва да знаеш _ част 1

Спомняш ли си времето, когато блог средата беше запазена само за момичета и момчета, които пишат за хобитата си и качват хубави снимки? Е, това време отдавна е минало. 

Днес блоговете не са само за тийнейджъри, които обичат да споделят какво са си купили. Те са мощен маркетингов инструмент, който има силата да развие бизнеса ти и да го направи успешен. 

Не ми вярваш? 

Не е и нужно! С тази статия ще разгледам в детайли всички аспекти на бизнес блоговете, за да ти покажа колко е важно да развиваш своя бизнес блог, ако искаш да привлечеш нови клиенти, да правиш повече продажби и да се радваш на успешен бизнес. 

Ще разгледам в детайли въпроси като: 

  • Kак да създам и развия блога си? 
  • Колко често да публикувам? 
  • Как да взема максимума от своя бизнес блог? 
  • Как да поддържам бизнес блога си? 

Отговорите на тези въпроси ще ти помогнат да разбереш по-добре каква е идеята на бизнес блога и ще ти дадат знанията, от които имаш нужда, за да започнеш своя бизнес блог НЕЗАБАВНО! А, ако все пак не си сигурен, че ще се справиш сам, можеш да се свържеш с мен. С радост ще помогна!

Но преди да се гмурнем в дълбоките води на блогването, малко определения: 

Какво е бизнес блог? 

Бизнес блоговете са толкова важни за маркетинга на бизнеса, колкото и жълтите страници. Бизнес блогът е маркетингов инструмент, който помага на бизнеса да затвърди онлайн присъствието си и осведомеността за марката. Той подкрепя растежа на бизнеса.
Ако все още нямаш бизнес блог, сега е моментът да започнеш да водиш такъв. Ето защо: 

Истината за бизнес блоговете

С толкова много противоречива информация (и мнения) може би ти е трудно да разбереш какво наистина се очаква от един бизнес блог. 

Бизнес блоговете се развиват с такива темпове, че част от информацията, която откриваш по темата, вече е некоректна, дори да е била вярна преди няколко години. 

През 2011 г. например, преди блоговете да бъдат напълно приети като законна маркетингова стратегия, Daily Blog Tips споделиха 6 грозни истини за блоговете, за които никой не говори.
По това време всички те бяха валидни, но както се очакваше с течение на времето, много от тези истини се превърнаха в лъжи. 
Тези шест твърдения представляват общи вярвания (и заблуди), които съществуват и до днес, но този път ще разгледаме и съвременните им (към настоящия момент) версии: 

Грозна лъжа # 1: Да имаш бизнес блог не е лесно

Блоговете не са лесни в смисъл, че резултатите не идват бързо и с малко усилия, но когато вземеш под внимание другите начини, които бизнесът е използвал през годините, за да достигне до клиентите, блогването е като детска игра.

Кое е по-лесно: блогване или ходене от врата до врата? Какво би предпочел: да публикуваш една статия на ден или да правиш 100 обаждания по телефона до непознати хора? 

Оставям на теб да си направиш изводите. 

Грозна лъжа # 2: Бизнес блоговете не са жизнеспособен бизнес модел

Днес това хващане е напълно погрешно. Да, повечето фирми използват блогове, за да привличат трафик към уебсайта си, а не като основен източник на доходи. Но истината е, че добре създаденият и поддържан блог може да ти донесе също толкова приходи, колкото и продажбата на продукти (ще разгледам тази теория в детайли друг път). 

Грозна лъжа №3: Бизнес блоговете са свързани изцяло с бизнеса

Тук истината е, че идеята на блога е да дава на твоя идеален клиент, а не да говори за това колко невероятен е бизнесът ти. 

Ако не предоставяш стойност на твоите идеални клиенти (т.е. да отговаряш на техните въпроси, да адресираш техните идеи), тръгваш по грешен път, който няма да ти донесе нито трафик към сайта, нито нови клиенти. 

Грозна лъжа # 4: Не е нужно да общуваш с читателите си

Да се каже, че не е необходимо да взаимодействаш с читателите е почти толкова лошо, колкото да се каже, че не е необходимо да отговаряш на запитвания на клиентите си. 

Като бизнес трябва да разбереш, че читателите на твоя блог са всички клиенти или потенциални клиенти, които заслужават известно внимание.

Днес имиджът на една марка зависи до голяма степен от нейните онлайн взаимодействия, така че колкото повече се свързваш с клиентите си, толкова по-добре.

Грозна лъжа # 5: Ако не можеш да пишеш, не се захващай

Съвършенството в нищо не съществува, но бизнес блогването е умение, което определено ще се подобри с практиката.

Просто не бива да се отказваш и постоянно трябва да подобряваш уменията си. За целта преглеждай стари публикации, търси нови блогове, които харесваш, вдъхновявай се. 

Грозна лъжа # 6: Имаш нужда от много съвети, преди да създадеш успешен блог

Всъщност всичко е свързано с това да избереш качеството пред количеството. Ако просто слушаш читателите си и им предоставяш полезна за тях информация, ще имаш по-успешен блог от 99% от блоговете в интернет пространството. 

Бизнес блогът – очаквания срещу реалност

Сега, след като изчистихме някои заблуди, нека се справим с въпроса: 
Какво да очаквам от моя бизнес блог? 
Ето 4 очаквания, които често спират бизнесите от това да развиват своите блогове: 

Очакване # 1: Моите клиенти не четат блогове

Реалност: Да, не всички твои клиенти четат блогове, но всички използват Google, за да намерят отговори и информация по въпросите, които ги интересуват. Ако в твоя блог има информацията, която търсят, те ще я намерят и ще открият твоята марка.

Твоите клиенти може и да не са запалени почитатели на четенето на блогове, но определено ще посетят твоя блог, ако знаят, че в него ще открият информацията, която търсят. 

Очакване # 2: Ако създам блога си, клиентите сами ще дойдат

Реалност: Ако си мислиш, че наличието на блог ще привлече хиляди читатели и клиенти незабавно, грешиш. Бизнес блоговете се нуждаят от солидна стратегия, за да представят съдържанието си пред правилните купувачи. 

Да, с времето те наистина ще дойдат, но ако искаш по-бързи резултати и по-широка аудитория, ще го постигнеш като активно популяризираш съдържанието си. 

Очакване # 3: Всяка публикация, която публикувам, ще бъде страхотна, защото съм страхотен

Реалност: Не, не винаги ще създаваш публикации, които са хит сред читателите ти. Но не е и нужно. Най-важното е да се придържаш към идеята да публикуваш качествено съдържание, което отговаря на въпросите на твоите читатели. 

Очакване # 4: Блогът ще отнеме твърде много от ценното ми време

Реалност: Времето, инвестирано в твоя бизнес блог, ще бъде възнаградено, но воденето на блогове е трудоемко начинание. Ако нямаш време, което да посветиш на блога си, най-добре наеми експерт, който да го прави вместо теб. 

Как бизнес блогът влияе на SEO-то на сайта?

Оптимизацията за търсачки (SEO) е от решаващо значение за успеха на бизнеса. Всяка марка иска да има своето място на първата страница на Google за своята индустрия, но само някои могат да стигнат до там. 

Ето какво трябва да знаеш за връзката между бизнес блога и SEO. 

SEO на страници

За да оптимизираш напълно сайта си и да помогнеш на статиите в блога си да се класират по-високо в резултатите от търсенето, трябва да знаеш коя е основната ключова дума, с която характеризираш бизнеса си. Когато имаш тази информация, думата трябва да се появи във всяка от следните SEO части на страницата:  URL, заглавие на страницата, заглавие на категория, подзаглавия, основно съдържание, ALT Текст на изображение и мета описание.

За да илюстрирам това, да речем, че създаваш статия, свързана с ключова дума “Интериорен дизайн”. Ето как ще изглеждат елементите, за които говоря: 

Заглавие на страницата (H1) (Макс. 70 знака): Интериорен дизайн без никакво усилие с  [Име на твоята компания]

Заглавие на раздела (H2): Какво трябва да знаеш за интериорния дизайн, за да превърнеш дома си в истински рай.

URL адрес на страницата: https://www.yourwebsite.com/interior-design

Основно съдържание (в рамките на първите 200 думи): „Добре планираният и изпълнен в детайли интериорен дизайн може да превърне дома ти в истински рай, в който да се прибираш с удоволствие.” 

Текст на ALT на изображението: интериорен-дизайн-с-[името на компанията]

Мета-описание (Макс. 150 знака): Научете повече за това как с помощта на интериорен дизайн можете да преобразите напълно дома си. 

В допълнение към тези елементи на страницата, един от най-ефективните (но често недооценени) начини да доминираш в SEO е да блогваш по-често от конкурентите си. 

Честото публикуване на статии

Както всеки онлайн маркетолог ще ти каже, всеки клиент първоначално е просто посетител на уебсайта си. Според HubSpot 78% от потребителите правят онлайн проучване за продукт, преди да го купят. 

С редовното публикуване на свежо и подходящо съдържание, фокусирано върху решаването на проблемите на твоите потребители, ще създадеш по-индексирани страници, които ще се появят на челни позиции в търсачките. 

Защо това е важно?

Е, просто казано, когато близо 80% от всички потребители правят проучване онлайн, преди да купят даден продукт, не е ли по-добре да попаднат на твоя блог, а не на този на конкуренцията?

Но какво означава често публикуване на подходящи статии?

Да публикуваш свежо, уместно съдържание, означава да създаваш оригинално съдържание (текстове, видеа, постове), което пряко адресира проблемите, които твоите читатели и потребители имат ежедневно. 

Тук е важно да имаш предвид, че ако прекалено често редактираш публикациите си с цел да се получи нещо ново или пък взимаш информация от блогове на конкуренти, това ще има негативен ефект върху твоя сайт. 

Всъщност Google санкционира сайтове, които използват дублирано съдържание, а това влияе негативно върху рейтинга на сайта и появата му в търсачките. 

Когато създаваш свое собствено, оригинално, полезно съдържание, получаваш цялата порция от ползи за сайта и бизнеса си. Свежото съдържание не само ще доведе нови абонати към сайта ти, но и ще накара старите да се върнат. 

Защо съдържанието е толкова свързано с SEO? 

Създаването на съдържание е обявено в маркетинговата индустрия като новото SEO. Ето защо, ако искаш успешен бизнес и сайт, който привлича както нови читатели, така и вече съществуващи клиенти, постоянното публикуване на оригинално, качествено съдържание е от изключителна важност. Нещо повече! Без него просто погребваш сайта си. 

Увери се, че твоят сайт добавя стойност на читателите. Представяй им уникално съдържание, което отговаря на въпросите им и решава някои от най-често срещаните проблеми, които имат, свързани с твоята ниша. Така съвсем скоро ще започнеш да береш плодовете на своя труд – повече органичен трафик, челни позиции в търсачките, нови клиенти и завръщащи се стари.

Единственото, което ми остава, е да ти задам въпроса: Какво чакаш?

Как да публикувам често в блога си? 

Няма да те лъжа, воденето на блог не е лесна задача. Но пък усилията ти ще бъдат щедро възнаградени. Ако се чудиш откъде да започнеш, ето ти моите 3 съвета, които лично на мен ми помагат да съм по-консистентна в писането и публикуването на съдържание: 

  1. Създай си цел – Запитай се какво точно искаш да кажеш на читателите си. Искаш да ги забавляваш? Да ги образоваш? Искаш да решиш техен проблем? Или просто да ги накараш да се чувстват обгрижвани? Когато отговориш на тези въпроси и имаш ясна представа какво искаш да се случи, премини към следващата стъпка.
  2. Разпиши списък с теми – Знаеш ли кое е едно от най-гадните неща за всеки човек, който се занимава с писане? Да седнеш пред компютъра с идеята да създадеш прекрасно съдържание за своите читатели и в същото време всички страхотни идеи, които имаш наум, да решат да си вземат почивка и просто да се изпарят от съзнанието ти. Разбира се, има лесен начин да избегнеш това. Просто си създай списък. Отдели малко време, за да разпишеш всички статии, които ти идват наум. Запази списъка си на видно място и всеки път, в който трябва да пишеш нещо, просто избери тема от списъка и готово! 
  3. Създай си календар на публикациите – Времето, в което пишем блог постове, когато сме вдъхновени и ни дойде музата, отдавна си отиде. Днес, освен креативната страна, която често е хаотична, имаме нужда и от структура, за да сме сигурни, че вървим напред към целта си. Ето защо е важно да си създадеш календар на публикациите, който ще ти помогне да бъдеш постоянен. 

Изпитваш затруднения в редовното публикуване? Разбирам те! Като собственик на бизнес, често имаш задачи, свързани с разнообразни и напълно различни една от друга области: комуникация с клиенти, разговори с партньори или доставчици, маркетинг… 

А сега се появявам и аз, която ти казвам, че имаш още една област, на която да обърнеш внимание. 

Ако не можеш да отделиш нужното време и внимание на създаването на съдържание, не се колебай да се свържеш с мен. С радост ще ти помогна да развиеш блога си и да привлечеш повече клиенти към бизнеса си. Пиши ми! 

Очаквай скоро втората част на статията, в която ти разкривам всичко, което трябва да знаеш, за да развиеш успешен бизнес блог!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *