Копирайтинг съвети

Що е то копирайтър и защо бизнесът ти се нуждае от такъв?

Винаги, когато споделя на някого, че съм копирайтър, първо ми се налага да обясня какво точно е това. „Нещо като журналист?”, много често ме карат да пояснявам. Друг любим въпрос е: „Какво копираш?”.

Ето защо реших да разкрия какво стои зад тази професия и защо е толкова важна за всеки, който има собствен бизнес.

А и каква по-хубава тема за начало на блога на Art Copy?

Та, ако и ти се чудиш какво копира един копирайтър, ето какво трябва да знаеш за тази професия, ако имаш собствен бизнес или просто искаш да си запознат с идеята на копирайтинга.

 

Що е то копирайтър?

Копирайтър е човек, който пише персонализирано съдържание главно за маркетингови или рекламни цели. Копирайтърите обикновено си сътрудничат с други собственици на фирми и марки, за да създадат някой от следните материали:

  • Копирайтинг на уебсайт (Начална страница, За страницата, Страницата за услуги, о моя!)
  • Публикации в блога
  • Бизнес бюлетини
  • Електронна поща и курсове по имейл
  • Описания на продукти
  • Публикация в социалните медии

…и още!

Можеш да използваш услугите на един копирайтър и за широк спектър от печатни маркетингови материали като брошури,  рекламни каталози и други, но днес ще говорим конкретно за онлайн текстовете.

 

Защо бизнесът ти има нужда от копирайтър?

И така, след като изяснихме какво прави един копирайтър, дойде ред на следващият въпрос: Защо един бизнес има нужда от такъв човек? Ето 4 неща, които ще отговорят и на него:

Копирайтингът е онова, което кара хората да купуват

Изображенията служат, за да привличат вниманието. Копирайтингът служи, за да предизвика действие. Докато визуалните ефекти често са първото впечатление, копирайтингът е това, което остава, дълго след като изображението е забравено. За  да разкажеш истинската история зад своя бизнес (известна още като това, което всеки клиент или потребител иска да знае, преди да ти даде парите си), имаш нужда от правилните думи, които да предизвикат емоция у хората. Ето защо добрата комбинация от привлекателни за очите изображения и правилно използвани думи се превръща в ефективен онлайн маркетинг.

Копирайтингът е това, което те свързва с твоя идеален клиент

Уебсайтът ти съществува само по една причина: за да можеш по-лесно и бързо да се свържеш със своя идеален клиент. Въпреки че има много начини за постигане на тази цел, всеки от тях ще включва някаква форма на копирайтинг.

Ето само някои от начините, по които копирайтингът ти помага да достигнеш до клиентите си:

  • Можеш да споделяш лични истории, за да се свържеш емоционално с аудиторията си;
  • Можеш да им помогнеш да се справят с проблем, с който се борят, като им предложиш решение в лицето на своя продукт. Така ще се почувстват сигурни и спокойни;
  • Да им разкажеш своята история и това, което се крие зад бранда ти;
  • Да им споделиш кое е онова, което прави твоя бизнес уникален и различен от този на конкурентите ти.

 

Копирайтингът има силата да увеличава органичния трафик към сайта ти и e-mail списъка ти

Ако искаш да имаш продажби, трябва да имаш трафик към сайта си. Но дори да успееш да накараш хората да стигнат до твоето уеб пространство, копирайтингът е това, което ги задържа там. Качествено написаните текстове могат да направят сайта по-посещаем, да увеличат e-mail абонатите. Те са чудесен начин да развиете бизнеса си и да привлечете повече клиенти, които да се връщат отново и отново. Добрият копирайтър  ще ти помогне да избереш SEO оптимизирани и специфични за аудиторията думи, с които да покажеш на посетителите на сайта кой си, какво правиш и с какво ще им помогнеш. А това бързо ще ги превърне в твои лоялни клиенти.

 

Копирайтингът помага на твоите клиенти да се ориентират по-лесно

Както казах по-рано, основната дума, с която се характеризира копирайтингът е ДЕЙСТВИЕ! Добре подбраните думи, превърнати в качествено съдържание ще помогнат на клиентите ти да се ориентират по-лесно в сайта, показвайки им точно какво да направят, за да се възползват от твоите услуги какво и защо именно те ще им помогнат да решат проблемите си.

Искаш да използваш силата на думите за своя бизнес? Разбери повече — ТУК или ни пиши ТУК!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *